Luda krava” je humoristična, rimovana priča o kravi koja vjeruje da je negdje drugdje trava zelenija. Unatoč kraljevskom tretmanu u svojoj domovini Indiji, čezne za otkrivanjem velikog svijeta. Jedna mudra roda je pokušava upozoriti na nadolazeće izazove, ali krava slijedi svoj avanturistički duh kako bi to sama otkrila. Čim je došla negdje u Europu shvati da se radi o drugom mentalnom sklopu. “U restoranu je ne gledaju kao gosta, već kao na hranu.” Ova priča na metaforičan i humorističan način potiče na empatičan odnos prema kravama koje su društvena, inteligentna i osjećajna bića. Knjiga je prevedena na engleski, njemački, španjolski, talijanski i francuski, a 2022. godine ju je na hrvatskome jeziku objavila nakladnička kuća Svjetlost. Knjigu možete potražiti u knjižarama ili posuditi u gradskim knjižnicama u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Samoboru i Vrbovcu.

 

Neobična mačka” je rimovana priča o mački Zorici koja živi u jednom otmjenom restoranu u kojoj joj stalno kuhari i gosti nutkaju hranu istovremeno se pitajući zašto njihova miljenica ne lovi miševe.

Zbog velike zabrinutosti zbog lijenosti i tromosti mačke, dovode joj instruktora mišolovca, vode na pregled kod veterinara i sumnjaju u njezin dobar sluh i njuh.

Priča na zabavan i metaforičan način zapravo govori o odgoju djece kojoj je sve servirano u životu zbog čega često ne razviju svoje prirodne potencijale, poput mačke koja ne mora ni brkom mrdnuti.

Knjiga “Neobična mačka” je objavljena u nakladi Novak Đoković Fondacije 2022. godine.

“Kate The Great” je prijevod priče “Neobična mačka” na engleski jezik. Slikovnica o mački “koja nije luda da miševe juri jer su joj uvijek puni tanjuri” je objavljena u siječnju 2023. godine i može se naručiti preko Amazon.com.

 

 

The Pig Who Made It Big” (Od blata do zvijezda) je rimovana priča o svinji čiji se život iznenada promijeni nakon što filmska ekipa dođe snimati film na farmu. Redatelj odmah primjećuje koliko je svinja Stella inteligentna i talentirana. Jako se dobro slaže s Ronniejem, redateljevim psom. Neočekivani incident natjera svinju da shvati da je drugi smatraju drukčijom od Ronnieja samo zato što je svinja. Priča je inspirirana istinitom pričom o glumcu Branku Đuriću koji je udomio svinju nakon što je shvatio da su svinje, koje su korištene u filmu na kojem je radio, nakon snimanja zaklane. Ova priča govori o nepravednom odnosu ljudi prema žiotinjama; dok jedne smatraju kućnim ljubimcima, druge tretiraju kao hranu. Priča “Od blata do zvijezda” promiče ideju jednako ljubaznoga odnosa prema svim životinjama. Knjiga je objavljena na engleskome, njemačkome, španjolskome, talijanskome. Knjigu možete nabaviti u knjižari Bookara u Zagrebu. Dostupna je i na Amazonu.

The Donkey Doctor” (Doktor magarac) je vrlo emotivna  priča o teškom životu magaraca na jednom otoku koji po cijele dane na svojim leđima nose teške stvari i turiste. Na taj otok jednoga dana dolazi ljetovati s roditeljima dječak koji je znao razgovarati sa životinjama i želio postati veterinar. U mnoštvu turista koji se samo fotografiraju s umornim magarcima i jašu ih po nesnosnim vrućinama, on pokazuje nježnost i suosjećanje prema tim plemenitim životinjama i obećava im da će se jednom vratiti na otok i pomoći im.  Dječak je odrastao, postao veterinar i nije zaboravio obećanje. Ovo je priča o prijateljstvu između dječaka i magarice koja nikad nije u živortu osjetila ljudsku nježnost. Priča ukazuje na nepraveden tretman magaraca širom svijeta i nudi sretno riješenje u obliku zoo terapija, u kojima magarci pomažu ljudima s različitim teškoćama i traumama.  Knjiga je objavljena na engleskome, španjolskome, njemačkome, talijanskome. Knjigu možete nabaviti u knjižari Bookara u Zagrebu. Dostupna je i na Amazonu.

“The Turtle Who Fights For animal Rights” (Iza rešetaka o slobodi sanja životinja svaka)
Kornjača, simbol mudrosti i dugovječnosti, iznenada je uhvaćena i zatvorena u kavez. Dok čezne za slobodom, sanja da je odvjetnica na ljudskom sudu koja se zalaže za sve ugrožene životinje. U tako maštovitim okvirima kakvi mogu biti samo snovi, prikazane su najvažnije činjenice o nepravednom postupanju prema životinjama. U priči se pojavljuju poznati zagovornici prava životinja, umjetnici i znanstvenici kao što su Nikola Tesla, Da Vinci, Gandhi, G.B. Shaw, Tolstoj, Kafka i mnogi drugi. Ova knjiga koja istovremeno iznosi pred čitatelja argumente i maštu namijenjena je školskoj djeci i odraslima. Posebnost ove priče je u tome što njezin pravi završetak ovisi o individualnosti svakog čitatelja.
Knjiga je objavljena na engleskome jeziku. Slikovnicu možete kupiti u knjižari Bookara u Zagrebu. Dostupna je na Amazonu.

An Unordinary Lion” (Neobičan lav) rimovana je slikovnica o strašnom lavu koji se odlučuje otrgnuti iz lanca ishrane. Lavlja metamorfoza počinje kada povrijedi nogu dok lovi plijen. Dok bespomoćno leži, počinje drukčije gledati na druge životinje. Taj osjećaj ranjivosti pomaže mu da razmisli o svom načinu života i počinje osjećati empatiju prema drugim živim bićima. Ova nepredvidiva transformacija iz grabežljivca u ljubazno stvorenje napisana je na duhovit način kako bi mogli u njoj uživati ​​i djeca i odrasli. Slika lava i zebre koji se zajedno hrane metaforična je vizija savršenog svijeta u kojem sva živa bića postoje u miru i harmoniji. Knjiga je objavljena na engleskome, španjolskome, njemačkome i talijanskome. Knjigu možete kupiti u knjižari Bookara u Zagrebu. Dostupna je na Amazonu.

A Snake At The Cinema” (Zmija u kinu) rimovana je priča koja na zabavan način uči djecu vrijednim životnim lekcijama: da nemaju predrasude prema onima koji su drukčiji, da razviju empatiju i razmišljaju izvan okvira. Glavna junakinja, zmija, jedina je životinja kojoj iz nepoznatih razloga nije dopušten ulazak u kino, ali zahvaljujući drugim prijateljima, životinjama, ona se u kino ušulja na nekoliko kreativnih i smiješnih načina. Smeđi medvjed, koji je okrutno i nepošteno pokušava zaustaviti, predstavlja one ljude u svijetu koji imaju predrasude i strah od nepoznatog. Na kraju priče, taj grubi lik doživljava komičnu i neočekivanu transformaciju. Knjiga je objavljena na engleskome, španjolskome, njemačkome, talijanskome. Knjigu možete kupiti u knjižari Bookara u Zagrebu. Dostupna je i na Amazonu.

Djeca su prije u igri razbijala vaze, porculanske tanjure i šalice, a danas razbijaju televizore, mobitele i tablete. “Pijina istina” je duhovita i rimovana priča o djevojčici Piji koja je slučajno igrajući se razbila bakin novi televizor. Kad baka pokušava shvatiti što se zapravo dogodilo, Pia joj kaže nekoliko “istina”.

Djeca ponekad izbjegavaju govoriti istinu zbog straha od reakcije odraslih pa radije šute ili izmišljaju razne verzije “istine”. “Pijina istina” inspirira odrasle da iz dječjih usta izvuku istinu na nježan i strpljiv način.

U priči postoji i skrivena poruka da sve ono što nam se u medijima predstavlja kao istina možda i nije istina. Važno je naučiti djecu da imaju razumijevanja za perspektivu drugih, ali i da sami govore istinu. Priča “Pijina istina” potiče na kreativan način rješavanja problema i razmišljanja izvan okvira, posebice izvan okvira tv ekrana.

Knjiga je dostupna na Amazonu na engleskome jeziku.

Pin It on Pinterest